Primena medija u nastaviObrazovni softverLugram_III govornim naredbama (novembar 2019.)
 

 

OŠ "20. oktobar " Sivac, 22. novembar 2019.

U okviru druge faze realizacije projekta "Lugram", na oglednom času projektne nastave, učenici odeljenja II-3 su upoznali novog drugara. Kako izgleda i kako se zove, saznali su od učiteljice nakon što su tačno odgovorili na šest pitanja vezanih za obrazovnu igru Lugram. Posle svakog tačnog odgovora otkrivan je po jedan deo slike novog drugara.
Novi drugar je računar iz Novog Sada. Ime mu je Alfa. Zašto je došao u posetu? Pa, na internetu je primetio da učenici II-3 na časovima igraju Lugram. Poželeo je da tu igru igraju zajedno, kroz razgovor na srpskom jeziku. Kako? .

Prvo su učenici sa učiteljicom uradili nekoliko govornih vežbi kako bi bili  spremni da izgovaraju Alfi naredbe na srpskom jeziku. Zatim je učiteljica pokazala kako treba razgovarati sa Alfom pri rešavanju Lugram-zadataka, a onda su jedan učenik i jedna učenica pokušali to da ponove.
Bilo je zanimljivo. Nije sve išlo glatko. Alfa je neke naredbe razumeo i izvršio, na neke je odgovorio da su pogrešne iako smo svi mislili da su izgovorene kako treba, a na neke je jednostavno ćutao i čekao. Dobro, pa tek smo počeli da se družimo. Što se više budemo družili i vežbali bolje će nas razumeti. Druženje sa Alfom je predviđeno na časovima projektne nastave sve do kraja prvog polugodišta.
U završnom delu časa učenici su, radeći u parovima, koristeći Lugram-pločice, kreirali sopstvene Lugram-zadatke. Potom su na nastavnim listićima opisali svoje zadatke onako kako bi ih formulisao Alfa, jezičkim konstrukcijama na srpskom jeziku. Na taj način su nastavili da uče "Alfa-gramatiku".
Na kraju je Alfa ponovo opisao jedan Lugram-zadatak, a učenici ga pratili i slagali sastavne elemente u polju za rešavanje na poklopcu kutije Lugram-pločica. Svaki par je to uspešno uradio. Dat im je i domaći zadatak da na nastavnom listiću nacrtaju još jednu svoju Lugram-figuru i opišu je onako kako bi to Alfa uradio.

Oglednom času je prisustvovalo osam učitelja i dva stručna saradnika pedagoga.

 

 

 
  © Lugram 2008.